Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

5. Η ηλεκτροπαραγωγή και οι ΑΠΕ στην Ελλάδα (ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ)

Υπάρχουν πολλά στοιχεία για την ηλεκτροπαραγωγή και τις πληρωμές, αν κάποιος έχει την υπομονή να τα ψάξει (και την υπομονή να τα κοιτάξει).

Μερικά στοιχεία υπάρχουν στον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).  Π.χ.:

http://www.lagie.gr/systima-eggyimenon-timon/ape-sithya/miniaia-deltia-eidikoy-logariasmoy-ape-sithya/

http://www.lagie.gr/agora/analysi-agoras/miniaia-deltia-iep/

Παραθέτω εδώ μόνο δύο λεπτομέρειες:

1)  Την εγκατεστημένη ισχύ και το ετήσιο κόστος (συνολικό και ανά μεγαβατώρα, για κάθε ΑΠΕ):


Από τον παραπάνω πίνακα φαίνεται ότι στο τέλος του 2017 έχουμε:  2.625 ΜW εγκατεστημένα αιολικά, 2.230+375 ΜW φωτοβολταϊκά, 231 ΜW μικρά Υ/Η και κάτι λίγα βιοαέρια και βιομάζες.  1 GW (γιγαβάτ) είναι 1.000 μεγαβάτ (MW) ή 1.000.000 κιλοβάτ και είναι η "εγκατεστημένη ισχύς".  Αν πάτε στην σελίδα 18/24 του Δελτίου θα δείτε και πόσα πρόσθετα MW προβλέπει ο ΛΑΓΗΕ ότι θα εγκατασταθούν στο 2018.

Και για κάθε κατηγορία φαίνονται και οι εγχεόμενες μεγαβατώρες (μεγαβάτ x ώρες) για τις οποίες καταβάλλονται οι εγγυημένες πληρωμές (με την αναγραφόμενη εγγυημένη πληρωμή ανά μεγαβατώρα) στο κάτω μέρος του πίνακα. Το 2017 πληρώσαμε €509 εκατομ. σε αιολικά,  €1,2 δις σε φωτοβολταϊκά,  €51,6 εκατομ σε μικρά Υ/Η και €37,1 εκατομ. για βιοαέρια και βιομάζα. Σύνολο €1,8 δις το 2017. Και οι τάσεις είναι ανοδικές. Και, πέρα από την σκανδαλώδη τιμή ειδικά για τα φ/β στέγης, πέρα από ότι κάθε μία από τις εγγυημένες τιμές είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο και επομένως ακριβαίνει το ρεύμα, το μείζον ερωτηματικό είναι τι παίρνουμε για αυτά τα λεφτά. Τι παίρνουμε σε υποκατάσταση συμβατικών μονάδων, εξοικονόμηση πραγματικών συνολικών καυσίμων και σε μείωση εκπομπών CO2.  Πολύ φοβόμαστε ότι δεν παίρνουμε τίποτα! Και επομένως και αυτό το υψηλό κόστος υποτιμά το πόσο πεταμένα λεφτά είναι όλα αυτά!

Ξέρουμε ότι τα αιολικά εγχέουν μόνο όταν φυσάει, τα φ/β όταν έχει ήλιο και τα μικρά Υ/Η εάν υπάρχει νερό. Το βιοαέριο και την βιομάζα μπορούμε να θεωρήσουμε ότι μπορούν να παράγουν σχεδόν συνέχεια (το βιοαέριο είναι από επεξεργασία λυμμάτων, είναι δηλαδή υποπροϊόν) και η βιομάζα αποθηκεύεται και την καίμε όταν την χρεαζόμαστε και όχι όταν ο καιρός το επιτρέπει).  Και για να έχουν νόημα όλα αυτά τα ελάχιστα νούμερα, πρέπει να λάβουμε υπ' όψη, υπομονετικά, τα εξής:

α)  Η εκγατεστημένη ισχύς δεν παράγει (και δεν εγχέει) πάντα ρεύμα και προπαντώς για τις ΑΠΕ αυτές δεν παράγει όταν το χρειαζόμαστε ή παράγει όταν δεν το χρειαζόμαστε. Αυτό έχει πολλές τεχνικές και οικονομικές παρενέργειες, με τέσσερεις σοβαρές συνέπειες:  1) κόστος, 2) μικρή συμβολή στην λεγόμενη "επάρκεια ισχύος", 3) αναγκαστική χρήση φυσικού αερίου για στήριξη, ή "εφεδρεία", που όμως 4) εκτός από ακριβό είναι και ασύμφορο όταν δουλεύει μεταβλητά και απαιτεί και αυτό με την σειρά του, πρόσθετες επιδοτήσεις.

β)  Ενώ τα αναφερόμενα εγκατεστημένα μεγαβάτ (σύνολο περίπου 5.500 MW -- χωρίς την ΣΗΘΥΑ που είναι κάτι άλλο) είναι πολλά (περίπου όσο όλη η ζήτηση), οι εγχεόμενες μεγαβατώρες, παρ' ότι είναι μεγάλος αριθμός (10.373.700 μεγαβατώρες, ή 10.374 γιγαβατώρες)  είναι λίγες (το 22%) σε σχέση με την συνολική παραγωγή 45.805 γιγαβατωρών. Και αν προστεθεί και το ισοζύγιο εισασωγών (6.237 GWh)  το ποσοστό πέφτει στο 19%.

γ) Δεν είναι καθόλου προφανές ότι οι εγχεόμενες από ΑΠΕ μεγαβατώρες εξοικονομούν αντίστοιχα συμβατικά καύσιμα.



Ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) δημοσιεύει πολλά χρήσιμα στοιχεία η κατανόηση των οποίων είναι σημαντική, αλλά που είναι πέρα από τον σκοπό αυτού του επεξηγηματικού blog.

Εδώ μεταφέρουμε την στατική εικόνα για την "εκτίμηση παραγωγής και ισοζύγιο διασυνδέσεων" του 2017, που "προκύπτει από μετρήσεις και εκτιμήσεις", δεν περιλαμβάνει την ζήτηση στα μη διασυνδεμένα νησιά και η παραγωγή αναφέρεται στο σημείο "έγχυσης". Αυτό το τονίζουμε επειδή, από εμπειρία σε άλλες χώρες, είναι προφανές ότι η "έγχυση" μεταβλητού, ή "διαλείποντος" ή "στοχαστικού" ρεύματος από ΑΠΕ δεν είναι ίδια με την ηλεκτροπραγωγή από "ελεγχόμενες" ή "κατανεμόμενες" συμβατικές μονάδες.  Απαιτεί, δηλαδή, παρεμβάσεις από τον Διαχειριστή του δικτύου και παρεμβάσεις στην λειτουργία των συμβατικών μονάδων που επηρεάζουν και το τελικό αποτέλεσμα στην πραγματική ηλεκτροδότηση και το κόστος.

Η παρακάτω στατική εικόνα δείχνει ότι το 2017 μετρήθηκε ότι το φυσικό αέριο και ο λιγνίτης κάλυψαν από 30% περίπου της ηλεκτροπαραγωγής το καθένα, τα αιολικά και τα φ/β περίπου 11% και 9%αντίστοιχα, τα Υ/Η 7% και η διαφορά εισαγωγών μείον εξαγωγές ήταν ίση με 12% του συνόλου.  Τα αντίστοιχα ποσοστά για το 2016 ήταν διαφορετικά και τα ποσοστά διαφέρουν από μήνα σε μήνα και από ώρα σε ώρα. Για παράδειγμα, σε μία μέρα με συννεφιά και άπνοια, το αναφερόμενο 11% + 9% από ΑΠΕ ήταν "μηδέν".

Ωστόσο, το διάγραμμα για το 2017 δείχνει (όπως και το αντίστοιχο του 2016) ότι παράγουμε "πάνω από 20% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ" (7% + 11% + 9% = 27%). Στην Ελλάδα κάπως αποσιωπούμε την συμβολή των Υ/Η της ΔΕΗ, αλλά η Νορβηγία και η Κόστα Ρίκα, που αναφέρονται σαν ηλεκτροδοτούμενες από "100% ΑΠΕ", είναι 100% υδροηλεκτρικές.

Το πρόβλημα με τις ΑΠΕ, δεν είναι τι ποσοστό ήταν κατά μέσο όρο το 2017, αλλά πόσο θα είναι στις πχ 18/12/2018 που όλοι εμείς θα περιμένουμε να υπάρχει ρεύμα και ίσως κάνει και κρύο και για κάποιο λόγο, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, δεν θα επαρκεί το φυσικό αέριο. Αυτό είναι το πρόβλημα της επάρκειας και της ασφάλειας της ισχύος για ηλεκτροδότηση, κάτι που αναφέρεται από τον ΑΔΜΗΕ (στην Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του 2013) και που βιώνουμε κάθε φορά που έχουμε τις λεγόμενες "πορτοκαλί κρίσεις"

http://www.admie.gr/deltia-agoras/miniaia-deltia-energeias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι μεταβλητές «ΑΠΕ» συμβάλλουν στην μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων και την μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα: αλήθεια ή ψέματα;

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όπως επικαλούνται οι αρμόδιες αρχές της χώρας (ΥΠΕΝ, ΕΛΕΤΑΕΝ,   ΚΑΠΕ κλπ), σε συμφωνία με την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργαν...